Početak novog poslovanja i finansijske prepreke

Početak novog poslovanja je uvek i početak jedne velike borbe. Još više za one koji pokušavaju da pokrenu preduzeće bez ulaganja i uz izdržavanje porodice.

Mnogi koji krenu u stvaranje firme odlučuju se na ovaj korak ili da ispune svoj životni san o stvaranju i prodaji vlastitih proizvoda ili da naprave karijeru koja je prilagodljivija porodičnom životu i deci. Biti “sam svoj gazda”može biti izuzetno korisno jer možete samostalno upravljati svojim rasporedom, obavezama i finansijama.

Vaši napori neće ostati bez nagrade; Međutim, pravilno upravljanje finansijama znači stvar uspeha ili neuspeha. U okviru ovog teksta želimo da Vam ponudimo nekoliko saveta za prevazilaženje finansijskih prepreka koje Vas mogu ometati prilikom pokretanja novog posla.

Savet br. 1 – Započnite sa osnivanjem svog novog biznisa dok još imate posao sa punim ili pola radnog vremena.

Ovo može biti prilično mudar potez ako ste stalno zaposleni, tokom početne faze uspostavljanja novog posla. Prvi koraci u osnivanju preduzeća mogu biti spori i neizvesni i zahtevaju veliku količinu istraživanja i planiranja. Moraćete detaljno da istražite svoju potencijalnu konkurenciju i pripremite strategiju da biste se istakli.

Potrudite se da ponudite nešto drugačije za početak novog poslovanja.

Ponudite nešto drugačije, uspostavite svoje potencijalno tržište, popišite liste zaliha, ukoliko je to primenljivo. Angažujte nekog programera koji će Vam pomoći da napravite svoj web sajt. I nekoga ko će Vam pomoći da razvijete svoj brend, pod uslovom da ste već odredili čime će se Vaša nova firma baviti. Taj vremenski period je doba u kojem trošite novac, a ne zarađujete. Puno ili pola radnog vremena može Vam pomoći da se brinete o ličnim finansijama dok je Vaše poslovanje u vrlo zahtevnim fazama.

Na kraju, možete postepeno smanjivati svoje radne obaveze da biste se usredsredili na svoje novo poslovanje. Usklađivanje starog i novog posla biće teško, pa je dobro osigurati da Vaše finansije imaju određenu stabilnost.

Savet br. 2 – planirajte budžet koji najbolje odgovara zahtevima Vašeg novog preduzeća.

Planiranje budžeta može biti teško dok se Vaše novo poslovanje razvija. Na svakom koraku biće neočekivanih troškova. Planirani budžet vam može pomoći da procenite da li ste na pravom putu. Potrudite se da planirate budžet za različite aspekte vašeg poslovanja kao što su: materijali i oprema, marketing, dizajn, brendiranje, i sl.

Ako imate okvirni budžet, možete brzo utvrditi da li rizikujete da ga prekoračite i možete planirati područja koja su previše finansijski zahtevna i pronaći načine za smanjenje troškova. Iako nećete moći da napravite plan koji je 100% tačan, prilagodite ga i obratite pažnju na svoje troškove jer mogu brzo da izmaknu kontroli.

Savet br. 3 – Rasporedite svoje poslovne troškove u skladu sa budžetom.

Sa utvrđenim budžetom, možda ćete pronaći neka područja poslovanja za koje Vam treba više sredstava od očekivanih. To je neizbežno jer će se skriveni troškovi neprestano nizati. Da biste se rešili ove situacije, možete ravnomerno rasporediti svoje poslovne troškove tokom godine. Kupujte  samo ono što će biti od koristi za posao i pomoći mu da se krene napred. Ako Vam nešto treba, procenite koliko će Vam u datom trenutku biti od koristi i budite zaista iskreni koliko je važna ta kupovina. Uvek možete nešto I kasnije kupiti ako imate isplativiji mesec. Nemojte pokušavati da kupite sve što vam treba odjednom. Rasporedite troškove na period koji dolazi, ostavljajući manje važne troškove dok ne dođe pravo vreme.

Savet br. 4 – Potražite besplatne resurse koji će Vam pomoći da finansirate svoje novo poslovanje.

Postoje usluge i resursi koji su Vam na raspolaganju da pomognu kod osnivanja novog preduzeća po sniženoj ceni ili čak besplatno. Studentima završnih godina je jako potrebano iskustvo i referenca, a mogu biti jednako vešti kao i profesionalci u svojoj industriji. Razmislite i o ovoj varijanti. 

Iznenadićete se koliko je studenata spremno da preuzme projekte za malu naknadu.

Takođe možete razmotriti razmenu usluga, saveta ili proizvoda sa drugim novim preduzećima u zamenu za neku vrstu pomoći ili saradnje. Ako na primer kreirate nakit, možete ga upotrebiti kao sredstvo plaćanja za nešto što Vam je potrebno ili dogovoriti neki drugi oblik saradnje.

Razmišljajte izvan okvira i učinite sve što je u Vašoj moći za početak novog poslovanja.

Da zaključimo, osnivanje malog preduzeća može biti skupo i zahtevno. Imajte na umu da bez obzira koliko je malo Vaše poslovanje, da li započinjete za kuhinjskim stolom, rezervnom sobom ili šupom – sve dok planirate i budete motivisani, imate velike šanse za uspeh. Mnoga preduzeća tako počinju i polako, ali sigurno rastu.