Pregovaračke sposobnosti i njihovo unapređenje

Pregovaračke sposobnosti unapređuju naše poslovanje. Nije to neka velika misao, a da li se ona dosledno primenjuje u okvirima ženskog preduzetništva, to je već pitanje na koje pokušavamo da damo odgovore u okviru ovog teksta.

Nedavno je objavljen članak o ozbiljnom nedostatku pregovaračkih sposobnosti i veština koji je mnoge žene tokom karijere koštao više desetina, pa i stotina hiljada eura. Bez obzira na činjenicu da je brojčano sve više vrlo obrazovanih žena sa fakultetskim diplomama, koje se biraju na najznačajnije položaje u kompanijama; one su i dalje u praksi manje plaćene od muškaraca na istim ili sličnim pozicijama.

Bez obzira da li je reč o poslovima na određeno ili puno radno vreme, muškarci uglavnom zarađuju 20 posto ili više nego što su plaćene žene.

Kako je to moguće? Studije su pokazale da je za muškarce 4 puta veća verovatnoća da će tražiti povišice od žena s istim kvalifikacijama. Muškarci očekuju više i dobijaju.

Uopšteno govoreći, žene ne traže povišice ili unapređenja; radije će čekati dok neko drugi ne prepozna njihova dostignuća. Ovaj stav prati žene i kod kuće, jer mnogo puta čak i u svom domu ne traže pomoć u kućnim poslovima ili sa decom.

Kako život svakodnevno predstavlja pregovore na ovaj ili onaj način, korisno je naučiti neke osnovne veštine i unaprediti svoje pregovaračke sposobnosti.

Zbog toga Vam u ovom tekstu nudimo nekoliko saveta koje možete odmah primeniti za postizanje bolih rezultata u sledećim pregovorima:

Prvo i najvažnije – odlučite se šta želite. Mnoge žene pristupaju pregovorima razmišljajući o tome šta bi neko drugi bio spreman platiti ili dati umesto da razmišljaju o tome šta zapravo same žele. Ključno je biti jasan u onome što želite i fokusirati se na željene ishode. Razmislite za šta ste spremni napraviti kompromis, ali samo ukoliko je potrebno napraviti ustupak. Ne započinjte s koncesijom, već razmislite o tome gde možete biti fleksibilni pre nego što započnete pregovore. Na primer, ako pregovarate o nižoj mesečnoj kiriji za poslovni prostor; možda ćete biti voljni razmotriti duži period najma ili dobiti poboljšanja koja će povećati vrednost imovine.

Postavite svoje visoke i niske granice, pa zavisno od ugla pregovora u kom se nalazite tačno znate koja je vaša najveća ponuda / potražnja, a koja najniža ponuda / potražnja. Budite otvoreni da saslušate ustupke koje su vam drugi rasoloženi učiniti i budite spremni da odstupite od dogovora ako to nije dobro za vas. Prikupite što više podataka o osobama sa kojima ćete pregovarati. Najbolje je ako možete saznati za druge dogovore koje su sklopili, šta im je važno i kako pristupaju ljudima. Pripremite se prema informacijama do kojih ste došli.

Budite potpuno jasni u pogledu svojih principa i onoga što unosite u pregovore. Pre sastanka zapišite svoje tri glavne prednosti i zašto su one važne. Ne pretpostavljajte da to svi znaju. Na primer ako tražite povišicu plate, navedite 3 najbitnije stavke kojima ste doprineli kompaniji u proteklih godinu dana. Ukoliko je moguće uključite novčane vrednosti vašeg doprinosa bilo u smislu prihoda ili uštede za kompaniju. Pregovorima uvek pristupajte sa poverenjem i optimizmom. Očekujte da će se sve okrenuti u vašu korist. Budite ljubazni i zanimljivi; slušajte drugu osobu i postavljajte pitanja kako biste stekli dublje razumevanje onoga što joj je važno.

Budite mirni bez obzira što se dogodi ili što se kaže. Znajte da pregovori ponekad mogu otići u drugom pravcu, može doći i do prisiljavanja na neke ustupke. Fokusirajte se na ono što želite i šta ste spremni učiniti / dati u zamenu. Upamtite da niko od nas nije rođeni pregovarač; međutim, to je veština koju svako može naučiti. Nadamo se da će vam ovi saveti pomoći u nekim sledečim pregovorima da napravite razliku između vašeg uspeha i neuspeha.