Samozapošljavanje žena – Niste same i bez podrške

Samozapošljavanje žena je sve atraktivnija opcija u karijeri. Mnoge se odlučuju da osnuju sopstveni posao. Ipak ni u poslu kao ni u životu nismo svi isti. Možda ćete lakše proći kroz početne faze, a možda Vam je u startu potrebnija podrška.

Pristup podršci koja je prilagođena Vašim potrebama, razgovor sa drugim poslovnim ženama u različitim fazama preduzetničkog puta, učenje i rad sa mentorom mogu Vam pomoći da razvijete svoju poslovnu ideju i identifikujete strategije za budući rast.

Vođenje preduzeća zahteva poznavanje niza veština. Osim izrade proizvoda ili pružanja usluge, moraćete da se pozabavite i finansijskim, marketinškim, administrativnim i pravnim pitanjima. Možda ćete morati da se bavite regrutovanjem, zdravljem i sigurnošću i drugim specifičnim oblastima.

Ne brinite ako osećate da niste spremni da se nosite sa svim ovim – malo ko jeste. Dobra vest je da se sve ove veštine mogu naučiti, postoji mnogo kurseva, treninga, seminara, sajmova… Neki od njih su razvijeni posebno za žene.

Moglo bi biti veoma korisno razgovarati sa drugim ženama koje su već osnovale posao. Možda biste želeli da razmislite i o radu sa mentorom. U zavisnosti čime konkretno bi želele da se bavite, postoji mnogo rešenja i načina.

Umrežavanje npr. može pružiti ključni izvor informacija i podrške. Može vam pomoći da povećate reputaciju i prikupite nove potencijalne klijente. Umrežavanje takođe može poboljšati Vaše poslovne sposobnosti i pomoći u razvoju znanja i veština.

Uspešne preduzetnice često imaju određene lične karakteristike kao i poslovne veštine. One su veoma dobre u rešavanju problema, visoko su motivisane, kreativne, energične, uporne i ne boje se da rizikuju.

Možda ste i Vi naoružane ovim osobinama, ali i pored svih tih kvaliteta morate biti spremne na neke neuspehe na Vašem putu. Osnivanje preduzeća može biti teško i stvari ne idu uvek onako kako je planirano. Međutim, uz naporan rad i svest o potencijalnim problemima, Vaše poslovanje može uspeti.

Ako planirate da započnete posao ili ste tek započeli, događaji poput Sajma ženskog preduzetništva mogu biti od značajne pomoći. Dobro će Vam doći, pogotovu na početku i praktični seminari ili pristup poslovnim savetnicima i mreži istomišljenika.

Teme poput marketinga, inovacija u ženskom preduzetništvu, e-poslovanja, finansija, poslovnog planiranja i upravljanja kupcima mogu potpuno promeniti sliku Vašeg dotadašnjeg shvatanja I percepcije vezane za razvoj poslovne karijere.

Mnogo je koristi od prisustva poslovnim događajima ženama koje se upuštaju u “preduzetničke vode”.

Između ostalog, ovakva vrsta događaja i manifestacija može Vam pomoći da:

  • Povećate svoje poslovne veštine i znanja.
  • Proširite svoju mrežu.
  • Izgradite samopouzdanje.
  • Stvorite nove mogućnosti.

Žene na poslovnim događajima daju Vam priliku da razmenite ideje sa drugim lokalnim poslovnim ženama i poboljšate svoje veštine.

  • Motiviše vas da započnete posao.
  • Povećajte šanse za rast i opstanak.

Nemojte nakon pročitanog teksta reći sebi: “Kako ja da dođem tamo?  To sve sigurno mnogo košta, a ja jedva da imam da eto neki mali poslić započnem”. Ne. To što sad sebi govorite ili o tome razmišljate, neće Vam biti od preterane koristi.

Samozapošljavanje je samo po sebi veliki iskorak u karijeri i stoga nastavite da pravite velike stvari za sebe.

Svaki “poslić” je na početku bio manjeg obima, pa se radom, trudom i idejama razvijao u nešto veće. Zatim, nisu svi seminari, obuke ili događaji namenjeni za one sa “skupim ulaznicama”. Istražite malo, pomozite sebi. Postoje i manifestacije namenjene poslovnim ženama koje su potpuno besplatne. Postoje i različiti konkursi za dodelu subvencija i podsticaja u ženskom preduzetništvu. Nije greh ukoliko želite da pomognete sebi da bolje živite. To nam je valjda svima cilj.